Vesti
Završen Treći sajam SEE Auto Compo Net 2012

Datum: 11. 05. 2012

Od 9. do 11. maja 2012. u Kragujevcu je održan Treći međunarodni sajam proizvođača autodelova jugoistočne Evrope "SEE Auto Compo Net 2012". Sajam su svečano otvorili predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac, Dušan Puača i ministar za međunarodne odnose regije Friuli Venecija Đulija, Elio De Ana.

"SEE Auto Compo Net 2012" je organizovala Regionalna privredna komora Kragujevac – Centar izvrsnosti autoindustrije zapadnog Balkana. Sajam je okupio oko stotinu proizvođača autokomponenti, pratećih industrija mašina i opreme, komorskih sistema iz 12 zemalja, kao i predstavnike autoklastera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Predstavnici 22 italijanska preduzeća su izlagali na jednom zajedničkom štandu.

Prvog dana sajma, već tradicionalno, organizovan je "Susret sa kupcima" na kome su kompanije predstavile svoje mogućnosti i proizvodne programe. U preko 370 sastanaka, razgovaralo se o mogućnostima i uspostavljanju saradnje sa predstavnicima velikih kompanija – Valeo, Mecaplast, Sigit, Bosch i drugim.

Drugi sajamski dan je bio posvećen predstavljanju italijanskih kompanija i institucija. U okviru programa "Dan Italije" održani su B2B razgovori na štandovima izlagača i održane su prezentacije projekata Autonet i Mecom. Projekat Autonet, čiji je pokretač Unioncamere – Udruženje italijanskih privrednih komora, ima za cilj razvoj lanca nabavke u automobilskom sektoru u Srbiji.
Predstavnici Tehnološkog pola Pordenone prezentovali su projekat Mecom čiji je cilj osnivanje naučno-tehnološkog parka u oblasti mehanike i komponentistike. Nosilac projekta je Tehnološki pol Pordenone, a parteneri na projektu su RPK Kragujevac i Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac.

Poslednji dan sajma je bio posvećen projektu "ATC Serbia" koji realizuje Politehnička škola Kragujevac u saradnji sa parterima iz zemlje i Italije.

Sa preko 70 prisutnih preduzeća iz 12 zemalja i preko 370 održanih poslovnih sastanaka, "SEE Auto Compo Net" se izborio za svoju poziciju i postao najvažniji specijalizovani sajam auto industrije u jugoistočnoj Evropi.