Vesti
Završen Forum SEE Auto Compo Net 2014

Datum: 16. 05. 2014

Peti međunarodni poslovni forum auto industrije jugiostočne Evrope – SEE Auto Compo Net 2014, završen je juče u Kragujevcu.

Međunarodni poslovni forum auto industrije jugiostočne Evrope SEE Auto Compo Net 2014 je jedan od najznačajnijih specijalizovanih skupova proizvođača auto komponenti iz Srbije i jugoistočne Evrope u 2014. godini. Njegovim održavanjem, nastavila se tradicija okupljanja dobavljača, kupaca i menadžera zajedno sa korisnicima proizvoda i usluga za proizvodnju, održavanje i servis automobila i komercijalnih vozila. I ove godine Forum je okupio predstavnike domaćih privrednih društava, ali i brojnu delegaciju mađarskih privrednika i predstavnika Trgovinske i privredne komore Mađarske i Privredne komore županije Bač Kiškun.

Forum "SEE Auto Compo Net 2014" je održan u hotelu "Šumarice" u Kragujevcu, kao dvodnevna manifestacija čiji je prateći sadržaj pored tematskih celina činilo i održavanje bilateralnih poslovnih razgovora proizvođača auto komponenti jugoistočne Evrope, pratećih industrija mašina i opreme. Uvodničari u glavnu temu dana i diskusije "Automobilska industrija nosilac privrednog razvoja nacionalnih ekonomija" su bili potpredsednik Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović i potpredsednik Trgovinske i privredne komore Mađarske, Gal Jozef. Ovom prilikom je intezivirana saradnja između srpskih i mađarskih proizvođača uključenih u proces proizvodnje automobila, koja je započeta prošle godine kroz saradnju Regionalne privredne komore Kragujevac i Regionalnog automobilskog klastera centralne Srbije sa Privrednom komorom županije Bač Kiškun i automobilskim klasterom tog regiona.

Drugog radnog dana Foruma tema je bila "Modaliteti  obrazovanja za potrebe automobilske industrije". Uvodna izlaganja su dali predstavnici Privredne komore županije Bač Kiškun i obrazovnih institucija grada Kečkemeta, koji su izneli svoja iskistva realizacije dualnog obrazovanja za potrebe automobilske industrije.
U vreme održavanja Petog Foruma auto komponentistike, odvijala se i promocija projekta "Adria hub"- "Premošćavanje tehničkih razlika i društvenih prepreka u smeru pretvaranja jadranskog područja u stabilno središte održivog tehnološkog razvoja" (www.adria-hub.eu) Tokom dva info dana, prisutnim predstavnicima privrednih društava predstavljen je ovaj projekat i jedinstvena ICT platforma i baza podataka svršenih studenata. Baza podataka AdriaHUB je moćan alat u potrazi za radnom snagom koji će uticati na tržište zapošljavanja putem interneta.

Forum SEE Auto Compo Net 2014 su organizovali Regionalna privredna komora Kragujevac i Regionalni automobilski klaster centralne Srbije, uz pokroviteljstvo Privredne komore Srbije.