Vesti
Završen četvrti sajam SEE Auto Compo Net 2013

Datum: 29. 05. 2013

Na ovogodišnjem Sajmu auto delova Jugoistočne Evrope "Auto Compo Net 2013" (www.see-autocompo.net), koji je organizovan po četvrti put, RPK Kragujevac je kao organizator zajedno sa Regionalnim automobilskim klasterom Centralne Srbije, okupila proizvođače delova iz čitavog regiona, privredne komore i institucije za podršku razvoju automobilske industrije

Međunarodni sajam proizvođača autodelova jugoistočne Evrope "SEE Auto Compo Net 2013" završen je u sredu, 15. maja 2013. godine u Kragujevcu. Sajam su otvorili generalni direktor kompanije "Fiat automobili Srbija", Antonio Ćezare Ferara i predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac, Dušan Puača, a u ime Privredne Komore Srbije, skup je pozdravio potpredsednik, Raša Ristivojević. Gospodin Ferara je izrazio zadovoljstvo jer otvara Sajam u Kragujevcu, u vreme kada auto-industrija doživljava preporod u Srbiji i tom prilikom poručio da je auto-industrija postala snaga srpskog izvoza.

Kao i prethodnih godina, sajam u Kragujevcu je pored izlagačkog dela imao i značajne prateće sadržaje - B2B sastanke i susrete sa kupcima – "Meet the Buyer". Preko internet portala je registrovano 69 firmi, koje su imale 226 sastanaka. Od firmi koje su učestvovale na sastancima, najveći broj je bio iz Italije, Mađarske, Nemačke, Hrvatske, Rumunije i Srbije. U izlagačkom delu je na 16 štandova izlagalo 27 preduzeća, uglavnom iz Mađarske, Italije, Nemačke i Srbije.

Predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac je istakao da je Sajam okupio proizvođače koji su uključeni u proizvodni lanac multinacionalnih kompanija u oblasti auto-industrije. "U automobilskoj industriji postoje dve osnovne kategorije privrednih društava – proizvođači vozila kao što je naš FAS, firme iz sektora "original equipment manufacturer" (OEM), kao i preduzeća koja su komponentaši TIER1, TIER2, TIER3… TIER1 su strateški dobavljači (modul liferanti), TIER2 su komponent liferanti, a TIER3 su proizvođači delova. Svi oni su uključeni u lanac proizvodnje, a firme iz tih kategorija su imale B2B sastanke tokom sajma, kao i razgovore sa kupcima", izjavio je Puača.

Na sajmu u Šumadiji značajno mesto su imali izlagači iz Mađarske sa tri organizacije – Mađarsko-srpska komora, Hungarian Investment and Trade Agency (HITA) i Association of the Hungarian Vehicle Component Manufacturers (MAJOSZ). "Nije slučajno što su Mađari aktivni u ovoj oblasti, u njihovom autoklasteru ima 400 firmi koje rade za četiri proizvođača "Mercedes", "Hyundai", "GM" i "Suzuki". Sa Mađarsko-srpskom komorom će, prilikom posete firmi iz auto-klastera centralne Srbije mađarskim partnerima u oktobru, biti potpisan Memorandum o saradnji. To je jako važno, jer su srpskim firmama neophodna nova znanja i strateška partnerstva", izjavio je Dušan Puača, predsednik Komore Kragujevac.

U vreme održavanja 4. Sajma auto komponentistike, odvijao se i rad na radnim paketima 3 i 4, projekta "Adria hub"- "Bridge technical differences and social suspicions contributing to transform the Adriatic area in a stable hub for a sustainable technological development." (www.adria-hub.eu) Partneri na projektu, predstavnici Univerziteta i institucija iz Srbije, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, su učestvovali na radionicama na kojima su održane prezentacije o uspostavljanju jedinstvene ICT platforme i predstavljeni načini za pravljenje i pravilno popunjavanje baze podataka svršenih studenata.

Pored proizvođača delova za automobilsku industriju, SEE Auto Compo Net 2013 je okupio domaće i međunarodne organizacije i institucije za podršku razvoju automobilske industrije, poslovne asocijacije, privredne komore i klastere.

S obzirom na to da je autoindustrija inovativna i razvojna grana, u tom smeru je učinjen jedan korak i na ovom sajmu je potpisano pismo o namerama za realizaciju projekta razvoja nanotehnologije u autoindustriji. "Projekat realizujemo u saradnji sa institucijama iz Mađarske i Italije. Imamo tri faze, a u prvoj planiramo da otvorimo edukativnu laboratoriju za nanotehnologiju u Kragujevcu u kojoj bi se obučavali svršeni studenti tehničkih nauka, kao i svršeni student prirodno-matematičkih fakulteta- fizike, hemije i elektrotehnike. Laboratoriju bi opremile tri firme - "Euromenager" i "Land Biz" iz Mađarske, kao i "Serbo lab" iz Kragujevca. U drugoj fazi bismo osnovali javno-privatni konzorcijum koji bi učestvovao na projektima EU. Takvi konzorcijumi već postoje i u Mađarskoj i u Italiji. Treća završna faza obuhvata privlačenje stranih investicija", ističe Puača.

"SEE Auto Compo Net 2013" su organizovali RPK Kragujevac – Centar izvrsnosti autoindustrije zapadnog Balkana i Regionalni automobilski klaster centralne Srbije, a sponzori su bile kompanije "Schenker" i "Dunav osiguranje".